© Lin Pernillelicencja: Creative Commons

Wycieńczający słodzik

11 stycznia 2008, 13:45

Nadmierne spożycie produktów bezcukrowych (słodzonych sorbitolem) może prowadzić do znacznej utraty wagi.



Najstarsza Biblia w Sieci

6 lipca 2009, 11:50

Codex Sinaiticus, najstarsza znana nam wersja Biblii, został udostępniony online. Prace nad przeniesieniem dzieła do postaci cyfrowej trwały cztery lata. Codex jest bowiem niezwykle delikatny, a ponadto jego fragmenty znajdują się w czterech różnych miejscach - British Library w Londynie, klasztorze świętej Katarzyny na górze Synaj, Rosyjskiej Bibliotece Narodowej i w bibliotece uniwersytetu w Lipsku.


Lodowiec antarktyczny

Drążąc w nieznane

6 czerwca 2010, 11:52

Lata badań, lata przygotowań, lata pracy. A wszystko po to, żeby móc być może zerknąć na chwilę na fragment świata sprzed milionów lat. Fragment zachowany w niedostępnym jeziorze Ellsworth, ponad trzy kilometry pod lodowcem Antarktydy. Może nawet zachowało się tam życie?


Palenie utrudnia kontrolę gruźlicy na świecie

5 października 2011, 09:11

Do 2050 roku na gruźlicę może umrzeć nawet 40 mln palaczy. Jak podkreśla dr Sanjay Basu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, wiele nowych przypadków choroby wystąpi w Afryce, we wschodnich rejonach śródziemnomorskich oraz na południowym wschodzie Azji.


Kto wierzy w duży wpływ stresu na własne zdrowie, jest bardziej zagrożony zawałem

8 lipca 2013, 11:51

Ludzie, którzy sądzą, że stres niekorzystnie wpływa na ich zdrowie, są w większym stopniu zagrożeni zawałem serca.


Kanadyjczycy boją się o lodowce

7 kwietnia 2015, 13:05

Aż 70% lodowców Kolumbii Brytyjskiej i Alberty może zniknąć do roku 2100. Wywoła to olbrzymie problemy w ekosystemie, produkcji energii i wody pitnej, uważają naukowcy z University of British Columbia. Wkrótce nasze góry mogą wyglądać jak góry w Kolorado czy Kalifornii, nie będzie w nich zbyt wiele lodu - mówi profesor Garry Clarke z Wydziału Nauk o Ziemi, Oceanie i Atmosferze.


Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?

24 maja 2017, 13:01

Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.


Zademonstrowano związek przyczynowo-skutkowy między wysokim poziomem insuliny a rakiem trzustki

2 sierpnia 2019, 10:13

Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej jako pierwsi zademonstrowali związek przyczynowo-skutkowy między wysokim poziomem insuliny a rakiem trzustki. Na łamach Cell Metabolism opisali badania, w ramach których obniżając poziom insuliny u myszy predysponowanych do raka trzustki, chronili je przed rozwojem choroby.


Nanocząstki w paliwie usprawnią pracę silnika i zmniejszą emisję węgla

3 grudnia 2021, 09:28

Dodanie nanocząstek do paliwa znacząco zmienia sposób jego spalania, informują naukowcy z Kanady. Sepher Mosadegh i jego zespół z University of British Columbia badają, w jaki sposób dodawanie w różnych warunkach nanocząstek tlenku grafenu przyspiesza rozbijanie paliwa na niewielkie kropelki. Ich odkrycie może doprowadzić do pojawienia się silników samolotowych, które będą nie tylko emitowały mniej węgla, ale będą miały też większą moc.


Zabawki dla osób z chorobą Alzheimera

9 lipca 2006, 17:04

Lalki i pluszowe misie mogą pomóc osobom z chorobą Alzheimera w kontaktach i komunikowaniu się z innymi ludźmi. Zespół z Newcastle General Hospital badał ich pozytywny wpływ na pacjentów, po tym jak zauważono przywiązanie pewnej starszej pani do misia ofiarowanego jej przez syna.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy